Bij nood bel altijd 112!

Strandwachten Callantsoog zijn vrienden voor het leven!

3695183_1_org

TELEGRAAF 04-08-2018: Strandwachten Callantsoog zijn vrienden voor het leven!

CALLANTSOOG – Ze zitten dagelijks op elkaars lip. Ze zijn vrienden en werken met elkaar. De strandwachten van Callantsoog kennen elkaar al hun hele leven en door en door. Commandant Lynke Bijpost: „Ik kom hier al sinds ik kan lopen.”

Eergisteren nog hadden ze een grote actie. Twee Poolse badgasten bleken niet te kunnen zwemmen. „Ze raakten van de zandbank in het zwin”, zegt postcommandant Bijpost. „We hebben ze uit zee geplukt. Traumaheli erbij. Het was wel link”, legt Bijpost met onvervalst Noord-Hollands accent uit.

”We kennen elkaar allemaal uit het dorp”
De medewerkers van Reddingsbrigade Callantsoog moeten in dat soort situaties op elkaar kunnen vertrouwen. En dat kunnen ze. Want de twintig strandwachten, verdeeld over twee posten, kennen elkaar al jaren, zijn bevriend of zelfs familie. „We kennen elkaar allemaal uit het dorp. Ik werk hier met mijn twee broertjes, bijvoorbeeld.”

Sinds dit jaar is de 22-jarige Lynke Bijpost de eerste vrouwelijke commandant van de post. Daar is ze best trots op. „Ik werk hier al sinds mijn vijftiende. Maar ik kom al sinds kleins af aan hier over de vloer.”

Winter
Werken bij de reddingsbrigade is een betaalde baan. Van juni tot september. Maar zelfs in de winterperiode zien de vrienden elkaar regelmatig. Elke vrijdag wordt aan het materiaal geklust.

Verder heeft iedereen nog zijn eigen baan, of studie. Lynke combineert het werk met haar bedrijf. „Ik ben ook weddingplanner. Ook dat gaat in de zomer door. Dus dat is soms best aanpoten.”

”Ik ben ook weddingplanner. Ook dat gaat in de zomer door”
De opvallende oranje reddingspost in Callantsoog is in het zomerseizoen dagelijks bezet van tien uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds. En zelfs na sluitingstijd krijgen de redders in nood geen genoeg van elkaar. „We zijn gisteren nog even een biertje gaan drinken”, lacht Lynke.

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Natuurlijk wel. Als een groep zo vaak zo dicht op elkaar zit, dan ontstaat er natuurlijk ook weleens ruzie. „Dat gebeurt. En dan kan ik niet garanderen dat het de volgende dag weer over is”, zegt Bijpost. „Maar dat weegt niet op tegen de voordelen. We kunnen echt op elkaar bouwen. Iedereen heeft zijn eigen specialiteit. Dus dat komt goed van pas als we in actie moeten komen.”

Heb je dit hele bericht gelezen en wil jij ook een ’vriend’ van ons worden? Solliciteer dan voor het zomerseizoen van 2019!

Houdt de website/facebook/instagram in de gaten. Vanaf december kun je weer solliciteren.

 

Ga naar de inhoud