Bij nood bel altijd 112!

Voorlichting

Één van onze taken is het voorlichten van strandgangers. Op deze pagina hebben we een overzicht van alle problemen/zaken die je op het strand kan tegen komen!

Een veilige dag op het strand

Op deze informatiepagina geven we advies voor een veilig dagje strand. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je naar het strand gaat. Hieronder vindt u een korte handleiding met belangrijke informatie over strandveiligheid, zoals regelmatig water drinken en zonnebrandcrème gebruiken.

Lees deze gids aandachtig door voordat u naar het strand gaat. Met de onderstaande knoppen kunt u direct contact op nemen met 112 of de reddingsbrigade.

Door jezelf goed voor te bereiden kunt u genieten van een veilige dag op het strand!

Snelgids

In momenten van paniek weten we vaak niet hoe we moeten handelen. Om dit eenvoudiger te maken hebben we voor de 2 meest voorkomende situaties een stappen plan gemaakt.

Ik zie een
drenkeling

Blijf rustig en ga NIET zelf het water in!

Houd de drenkeling en diens locatie goed in de gaten en geef aan dat u hulp inschakelt

Alarmeer de professionele hulpdiensten bel 112. Zij alarmeren de reddingsbrigade.

Hoe herken ik iemand in de problemen?

Iemand die aan het verdrinken is, ploetert in het rond, hapt naar adem en schreeuwt om hulp? Met dank aan films en series denken heel wat mensen dat, maar de waarheid ligt behoorlijk ver van dit beeld. Verdrinking is een ondramatische, stille gebeurtenis en kan gebeuren in 20 tot 60 seconden.

  1. Verdrinkende mensen zijn vaak niet in staat om hulp te roepen.
  2. Verdrinkende mensen zinken steeds onder het wateroppervlakte.
  3. Verdrinkende mensen hebben vaak veel paniek en hebben geen vrije controle

 

Voorkomen

Luister altijd goed naar de aanwijzingen van lifeguards en lees de borden bij de opgang! Ook is het handig de onderstaande onderwerpen te bestuderen zodat je zekerder naar het strand kan gaan!

Kind
kwijt /gevonden

Blijf rustig en raak niet in paniek!

Bedenk alle informatie die de reddingsbrigade nodig heeft zoals de locatie waar je het kind voor het laatst gezien hebt.

Alarmeer de professionele hulpdiensten bel de reddingsbrigade. Zij zullen verder helpen!

Wat gaat er gebeuren?

Het komt helaas vaker voor dat ouders hun kinderen uit het oog verloren zijn. 

Hoe eerder er melding gemaakt wordt des te eerder kunnen we met z’n allen een zoekactie starten. Vaak gaan kinderen op zoek naar iets bekends en kunnen daarbij grote afstanden afleggen. Meisje lopen (door het lange haar) vaak tegen de wind in, en jongens vaak met de zon in de rug (knijpen met de ogen) van u weg. Bent u uw kind kwijt?: Bel de reddingsbrigade of spreek een patrouillerende lifeguard aan.

 

Voorkomen

U zult helaas niet de eerste zijn die zijn kind op het strand kwijtraakt. Als u op het strand komt met uw kinderen is het verstandig om uw kind een polsbandje om te doen. Door deze bandjes zijn uw kinderen makelijker traceerbaar. Deze bandjes zijn gratis te verkrijgen op de posten van de reddingsbrigades. Voor informatie kunt u altijd terecht bij uw lifeguard.

Wat is een mui?

Voor de Nederlandse kust liggen zandbanken. Tussen zandbanken bevinden zich muien, waarbij water de zee in stroomt (bij laagwater, eb) of richting het strand (bij hoogwater, vloed). Een mui is gemiddeld 15 tot 30 meter breed en kan tot 100 meter de zee in stromen, met een snelheid tot wel 10 kilometer per uur; dat is sneller dan een olympisch zwemmer!

Het herkennen van een mui is lastig en vergt wat oefening. De eerste stap is om de zee op enige afstand van de vloedlijn te bekijken. Muien zijn makkelijker te herkennen als je hoger staat, bijvoorbeeld op het duin, de strandopgang of de boulevard

Wat betekend de vlag?

Reddingsbrigades beschikken op hun post(en) over waarschuwingsvlaggen voor de vlaggenmast. Deze worden door lifeguards, naar de actuele situatie, gehesen. Om baders, zwemmers, watersporters en overige recreanten te informeren en te waarschuwen voor risico’s verbonden aan het water.

Wordt ook een lifeguard!

Voor de zomer van 2023 zijn we opzoek naar nieuwe enthousiaste jongeren die graag een zomer op het strand willen werken! In de zomer leren we je alles over het strand en krijg je unieke ervaringen die je bij geen enkel andere baan zult opdoen! 

Ga naar de inhoud