Bij nood bel altijd 112!

Wat betekend de vlag?

Op het strand zie je vaak verschillende vlaggen hangen, ook kan het gebeuren dat de vlag veranderd. Maar wat betekend deze vlag nou? Hieronder vertellen we per vlag wat deze betekend en wanneer deze gebruikt wordt.

Vlaggen kunnen op verschillende manier gebruikt worden.  

Twee vlaggen aan de waterlijn:
De vlag geldt voor het gebied tussen de vlaggen in. Dit kan zijn bijvoorbeeld verboden te zwemmen in een bepaald gebied.  

Enkele vlag in tussen twee strekdammen in:
De vlag geldt voor het gehele gebied tussen de strekdammen in.  (deze vlag bevindt zich bij de opgang aan het informatie boord!  

Meest voorkomende vlaggen:

Reddingsbrigade aanwezig

Deze vlag wordt vaak in combinatie met andere vlaggen gebruikt. Wanneer deze vlag hangt betekend dit dat de reddingsbrigade aanwezig is en actief het water in de gaten houd.

Verboden om te zwemmen

Deze vlag kan onder de Rood-Gele vlag hangen maar ook op zich zelf. Dit betekend dat het verboden is om te zwemmen / baden. Dit kan komen door verschillende omstandigheden van de zee.

Gevaarlijk zwemmen

Deze vlag kan onder de Rood-Gele vlag hangen maar ook op zich zelf. Dit is de standaard vlag die gebruikt wordt. DIt komt omdat het nooit ‘Veilig’ is om in zee te zwemmen. Volg altijd instructies van de reddingsbrigade op.

Overig:

Persoon vermist / gevonden

Zodra deze vlag te zien is betekend dit dat de reddingsbrigade opzoek is naar een persoon of een persoon gevonden is. Als je deze vlag ziet en je mist een persoon kun je je melden bij een van de lifeguards of de reddingsbrigade post.

Drijfmiddelen verboden

Zodra deze vlag te zien is betekend dit dat het niet toegestaan is om met drijfmiddelen in/op het water te zijn. Dit geld voor luchtbedden, zwembandjes en alle andere opblaasbare middelen. Zodra de wind vanuit het oosten komt zijn drijfmiddelen ook verboden ook al hangt deze vlag niet!

Gevaarlijke (zee)dieren

Zodra deze vlag te zien is betekend dit dat er gevaarlijke dieren aanwezig zijn in het water. 

Ga naar de inhoud